Reisadvies

Hongarije

Afbeelding Hongarije
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 226 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Boedapest, inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staat er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Blijf op de hoogte: download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor reizen naar Hongarije.

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Hongarije op de website van de ANWB.

Noodsituatie

Heeft u direct hulp nodig? Bel het alarmnummer 112.

Nederlandse ambassade in Boedapest

Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Boedapest.

Criminaliteit

Pas op voor zakkenrollers in Hongarije. Dit komt vooral voor in het openbaar vervoer en op plaatsen waar veel mensen zijn.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

De zorg van ziekenhuizen in Hongarije bij zware medische ingrepen halen niet het niveau van de zorg van Nederlandse ziekenhuizen. Heeft u een ernstig medisch probleem? Dan heeft u mogelijk vervoer nodig naar. De kosten van deze zogenoemde repatriëring zijn heel hoog. Houd hier rekening mee als u een reisverzekering afsluit.

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

U moet altijd een geldig reisdocument bij u hebben als u reist binnen het Schengengebied. U valt namelijk onder de vreemdelingenwetgeving van het land waar u verblijft of doorheen reist. U moet zich daarom kunnen legitimeren en over een geldig reisdocument beschikken.

Tips van de ambassade

Wilt u bij aankomst op het vliegveld van Boedapest met een taxi reizen? Let dan op het volgende:

  • Volg de rode lijn vanaf de bagageband naar buiten. Deze leidt naar de taxistand. Hier kunt u een betrouwbare taxi boeken. Het tarief staat vast en is duidelijk aangegeven.
  • Negeer opdringerige personen die u naar voertuigen kunnen leiden met een valse taximeter.
  • Neem bij twijfel over taxikosten contact op met het taxibedrijf met vermelding van het kentekennummer. Het telefoonnummer staat vermeld op de binnen- en buitenkant van de taxi.
  • Neemt u een taxi vanaf een ander adres dan het vliegveld? Houd dan geen taxi op straat aan, maar neem contact op met een bekend taxibedrijf. Bijvoorbeeld City taxi of Fötaxi.

Zie ook: website over taxi informatie Hongarije.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON