Reisadvies

Syrië

Afbeelding Syrië
Download: HTML | CSV | Excel | JSON

Download de kaart (PDF, 211 kB)

Informatie vooraf

Het ministerie van Buitenlandse Zaken helpt u met de voorbereiding van uw reis. Dit reisadvies is gebaseerd op informatie van de Nederlandse ambassade in Ankara (Turkije), inlichtingendiensten, vertegenwoordigingen van andere landen, lokale autoriteiten, bedrijven en andere organisaties. Het hoofddoel is u te informeren over de veiligheid in een land. Daarnaast staan er een aantal algemene en praktische tips in het reisadvies.

Dit reisadvies is zorgvuldig samengesteld. De staat aanvaardt geen aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door gebruik van dit reisadvies. U blijft zelf verantwoordelijk voor uw eigen veiligheid en beslissing om wel of niet te reizen.

De laatste ontwikkelingen

Er is een burgeroorlog in Syrië. Er is geweld in het gehele land. Zeer regelmatig vinden er explosies en gevechten plaats. Ook zijn er luchtaanvallen en bombardementen. Vooral op plekken waar veel burgers zijn.

Veel ontvoeringen

Er vinden veel ontvoeringen plaats. Deze ontvoeringen vinden plaats om criminele, politieke en terroristische redenen.

Jihadistische netwerken actief

Ook jihadistische netwerken beïnvloeden de veiligheidssituatie in het land. Deze netwerken zijn actief in grote delen van het land. Zowel Syriërs als buitenlanders zijn het doelwit.

Het land verlaten

Het dringende advies voor Nederlanders in Syrië is om het land te verlaten. Het is onvoorspelbaar wanneer de grenzen open zijn.  Houd er rekening mee dat u bij vertrek een uitreisvisum moet hebben. Ook is het advies om uw verblijf of vertrek uit het land te melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Blijf op de hoogte

Download de app BZ Reisadvies in Google Play of de App Store.

Of abonneer u op het reisadvies.

Algemeen

Verkeersveiligheid

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Syrië op de website van de ANWB

Nederlandse ambassade in Syrië gesloten

De Nederlandse ambassade in Damascus is sinds maart 2012 dicht. Er kan dus geen consulaire hulp worden verleend in Syrië. Heeft u vragen? Neem dan contact op met de Nederlandse ambassade in Ankara (Turkije).

Onveilige gebieden

Reis niet naar Syrië. Dit heeft te maken met de burgeroorlog in het land. Zie de rubriek 'De laatste ontwikkelingen'.

Criminaliteit

Er zijn ontvoeringen in Syrië. De ontvoeringen vinden ook plaats om criminele redenen.

Terrorisme

Nederland neemt deel aan de internationale coalitie die strijdt tegen de terroristische groepering ISIS. Nederlanders in het buitenland lopen daarom een verhoogd risico slachtoffer te worden van geweld en aanslagen. Blijf alert.

Blijf bereikbaar in noodsituaties

In geval van nood (bijvoorbeeld een natuurramp of politieke onrust) is het goed als uw gegevens bekend zijn. De ambassade of het consulaat kan u in dat geval bereiken. U kunt zich registreren bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Gezondheid

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over epidemieën. Ook kunt u er terecht voor informatie over aanbevolen vaccinaties en preventieve maatregelen tegen malaria en andere infectieziekten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Ook op de Engelstalige website van de World Health Organization vindt u informatie over epidemieën.

Als u in het buitenland naar de dokter of het ziekenhuis moet, dan is dat vaak duurder dan in Nederland. Dat extra bedrag krijgt u niet vergoed, want de zorgverzekeraar kijkt naar tarieven die in Nederland gelden. Sluit daarom een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af. Die betaalt dan dat extra bedrag.

Reisdocumenten en visa

Voor al uw reizen naar het buitenland heeft u een geldig reisdocument nodig. Daarnaast heeft u voor bepaalde landen ook een visum nodig. Meer informatie over reisdocumenten en visa kunt u krijgen bij de ambassade van Syrië in Brussel. Vraag na welke documenten u nodig heeft en aan welke eisen deze moeten voldoen.

Wijs op reis

Als u op reis gaat, krijgt u te maken met andere wetten, zeden en gewoonten. Een goede voorbereiding van uw reis kan veel problemen voorkomen. Zorg bijvoorbeeld voor een goede reisverzekering. En let op wat u wel en niet mag meenemen.

Download: HTML | CSV | Excel | JSON